İçindekiler
Bankacılık sektörü çıkış yolu arıyor.
Bankacılar Zirvesi, bu yıl Capital ve Ekonomist dergilerinin öncülüğünde, Vodafone Türkiye ve Metal Yapı Konut’un ana sponsor olduğu “CEO Club” buluşmaları çatısı altında düzenlendi.
Finans sektörünün liderleri gelecek yıla ait beklentilerini paylaşırken, ülkemiz bankacılığının içinde bulunduğu durum ve dijital bankacılık alanındaki gelişmeler hakkında da görüş alış verişinde bulundular.
“CEO Club Bankacılar Zirvesi” Yapı Kredi Bankası CEO’su Faik Açıkalın moderatörlüğünde gerçekleştirilirken, Türk Ekonomi Bankası CEO’su Ümit Leblebici, Ziraat Bankası CEO’su Hüseyin Aydın, Citibank’tan CEO Serra Akçaoğlu, Şekerbank CEO’su Servet Taze ve Garanti Bankası CEO’su Fuat Erbil konuşmacı olarak katıldı.
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, finansal hizmetler sektöründe dijitalleşme performansının yükseldiğine dikkat çekerek, Vodafone Türkiye Kurumsal İş Birimi’nin ülkemizin Dijital Dönüşümüne liderlik etme vizyonu doğrultusunda çalışmalarına ara vermeden devam ettiğini açıkladı.
Banka ve sigorta şirketlerinin satışlarını artırmaya yönelik olarak dijital dönüşüm stratejisi paralelinde kâğıtsız bankacılık hizmetlerini ön planda tutuklarını zaman ve masraflar açısından büyük karlılık yakaladıklarını anlatarak, kurumsal iş sürekliliğinin korunmasını sağlamaya çalıştıklarını sözlerine ilave etti.
Metal Yapı Konut Genel Müdürü Akın Karali ise bankaların son on yılda inşaat sektörüne finansman desteğini yoğun bir şekilde sağladığını kaydetti. Gayrimenkulün finansmanı denince akla genellikle konut kredileri nin geldiğini halbuki, arazi ve proje geliştirme, inşaat ve stokların finansmanı konusunun da birlikte değerlendirilmesi gerektiğini belirterek kira , gayrimenkul sertifikası, ipotek teminatlı ve ipoteğe dayalı menkul kıymetler manasında yeni ürünlerin geliştirilerek desteğin artırılarak devam etmesi gereğini ifade etti.
Uluslararası danışmanlık ve denetim şirketi EY ve Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF)’nin birlikte hazırladıkları Küresel Bankacılıkta Risk Yönetimi 2016 Araştırması sonuçları açıklandı.
Tüm dünyadan toplam 29 ülkeden 67 bankanın katıldığı bu araştırmada, bankaların küresel finansal kriz sonrası üst yönetimden kontrol seviyesine kadar risk yönetimi çalışmalarını ciddi anlamda güçlendirdikleri anlaşılmış olsa da risk yönetimi anlamında hesap verebilirlik, finans dışı risklerin yönetilmesi ve sürdürülebilir iş modelleri hakkında daha etkili ve kullanışlı plan arayışlarında oldukları ortaya çıktı.
Araştırma sonuçları ile ilgili değerlendirmede bulunan EY Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri Selim Elhadef özetle finans dışı risk unsurlarının banka üst yönetimleri tarafından gündemde tutulduğunu ve bu riskli ekonomik duruma ilave olarak küresel anlamda düşük faiz oranlarının zorunlu sermaye oranının yükselmesi ile birlikte öz sermaye karlılık oranı üzerinde ağır baskı yarattığını açıkladı.