TCMB’nın geçtiğimiz hafta açıkladığı faiz indirim kararı sonrasında özellikle konut kredisi faizleri düşüyor.
Yakın zamanda başta kamu bankaları Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank olmak üzere konut kredisi faiz oranlarını %0,99 olarak belirlemişlerdi.
İçindekiler
Konut Kredisi Faizleri Düşüyor
Özel Bankalarda Durum
TCMB’nın faiz indirim kararı ardından gelen TCMB faiz indirim kararı ile özel bankalarda da konut kredisi faizi oranları düşüyor.
TCMB faiz indirimi hakkında haberimizi buradan okuyabilirsiniz; https://www.kredionayi.com/tcmb-faiz-indirim-karari-ile-ilgili-haber.html
İçinde bulunduğumuz ay içerisinde konut kredisi faiz oranlarında indirime giden Akbank, yeni bir konut kredisi faiz indiriminde daha bulunarak %1,17 olarak yeni fiyatını belirledi. Böylelikle geçtiğimiz hafta konut kredisi faizini %1,17’e çeken İş Bankası ile birlikte bu iki özel banka, kamu bankalarından sonra en düşük konut kredisi veren iki özel banka konumuna geldiler.
(konut alımlarının finansmanı amacıyla kullanılacak kredilerde 120 ay vadeye kadar geçerli olup, diğer olası masraflar bankaya göre değişiklik gösterebilir.)
Bu bankaları konut kredisi için %1,26 uygulayan Yapı Kredi Bankası ve GarantiBBVA takip etmekte.
Katılım bankalarında da konut kredisi faiz oranları düşüyor.
Katılım bankaları arasında öncü rolünü oynayan Kuveyt Türk, konut finansmanında kâr oranını %1,14 olarak belirleyerek diğer katılım bankaları arasında en uygun konut kredisi faiz oranı uygulayan banka durumuna geçti. Kuveyt Türk’ü %1,19 ile Vakıf Katılım, %1,37 ile Türkiye Finans izlemekte.
Anlaşılan önümüzdeki günlerde bireysel ihtiyaç kredisi faiz oranlarında indirim haberleri almaya devam edeceğiz.
Ağustos 2019 Ayı Türkiye Geneli Konut Satışları
Konut kredisi faizlerinde yaşanan bu indirimler neticesi, ülkemizde geçtiğimiz ağustos ayında 110.538 konut satışı oldu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre artış oranı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %5,1 artış gösterdi. Ülke genelinde ipotekli (kredili) konut satışları da aynı dönemde %168 artarak 34.148 adede ulaşarak, toplam konut satışlarının içinde %30.9 luk bir paya sahip oldu.
Temmuz, Konut Fiyat Endeksi’nde Daralma!
Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE), Temmuz 2019 ayında geçen yılın aynı dönemine oranla %11,24 azalış gösterdi. Yapılan hesaplamalara göre nominal olarak aylık bazda %1,92, yıllık bazda %3,54 artış gösterdi.
Konut Satışları %8 Arttı!
Konut kredisi faiz oranlarında yaşanan düşüşler neticesi, Türkiye genelinde Ağustos 2019 ayında 110,538 adet konut satışı gerçekleşti. Bu rakam Temmuz 2019 ayına göre %8, Geçen yılın ağustos ayına göre %5’lik bir artışı ifade etmekte.
Konutder ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Z. Altan Elmas, yaşanan konut kredisi faiz indirimleri ile bu ortamın oluştuğunu, özel bankaların da kamu bankaları seviyesinde konut kredisi faizi vermeye başlamasıyla, lokomotif sektör olan gayrimenkul sektöründeki gelişmenin artarak devam edeceğini, bunun neticesinde de ekonominin gelişim göstereceğini açıkladı.
Sonuç;
TCMB’nın üst üste aldığı faiz indirimi kararları neticesi, başta kamu bankaları olmak üzere tüm bankalarda konut kredisi faizleri düşüyor.
Hükümetin ilan ettiği düşük enflasyon oranına paralel olarak, ekonomistlerin yaptığı değerlemelerde değişiklik göstermeye başladı.
Son yapılan zamlar neticesi (örneğin dün akşamdan itibaren geçerli akaryakıt zammı) gerçekte enflasyon oranının hükümetin açıkladığı enflasyon oranına pek uyumlu olmadığı birçok ekonomist tarafından da dile getirilmekte.
Bankalardan özellikle konut kredisi talebinde bulunmaya karar verdiğinizde, en uygun konut kredisi faizini hesaplarken, kredi kullandırım masrafı, dosya masrafı, ekspertiz ücreti, ipotek masrafları gibi diğer masrafları da çok dikkatli olarak incelemenizi tavsiye ederiz.
Bazı bankaların açıkladıkları konut kredisi faiz oranları, talep edilen kredi tutarına göre değişiklik gösterebilmektedir. (Örneğin Halkbank konut kredisi için %0,99 faiz oranını TL. 500,000.- kadar uygulamakta, talep edilen kredi tutarı TL. 500,000.- üzerine çıkarsa faiz oranı %1,19 olarak değişmektedir.)
Diğer taraftan satın almayı planladığınız konutun toplam fiyatının belli bir kısmı için kredi talebinde bulunmaya çalışın. Toplam satış fiyatının belli kısmını tasarruf ettiğiniz paradan, kalan kısmını ise banka kredisi yoluyla finanse etmeye gayret edin.
Her ne kadar bankaların uyguladıkları konut kredisi faiz oranları düşüş göstermekte ise de, ekonomik durgunluk içerisinde bankadan kredi aldığınız takdirde, kredi taksitlerinin ödeme süresi boyunca bu kredi taksidine uygun gelire sahip olamayacağınız gerçeğini aklınızdan çıkartmayınız. Yakın geçmişimizde bu konuda yaşanmış üzücü olayları hatırlayınız.
Konut satışlarında belli bir artış yaşandığı inkar edilmemekle birlikte alınan duyumlarda bankaların kredi verme iştahlarının pek fazla olmadığı yolunda.
Konut kredisi başvurusunda dikkat edilmesi gereken konuları buradan okuyabilirsiniz;
https://www.kredionayi.com/konut-kredisi-basvurusu-yaparken-dikkat.html
Bağlı Kredilerde Son Durum!
Satın aldığınız ev, inşaat şirketini anlaşmalı olduğu banka tarafından finanse edildiyse, yani siz o bankadan konut kredisi kullanarak evi satın aldıysanız bu duruma “Bağlı Kredi” adı veriliyor.
Geçtiğimiz günlerde Aydın’da bir kişi 14 ayda tamamlanma sözü verilerek, müteahhidin yönlendirdiği bankadan konut kredisi kullanmak suretiyle evi satın almıştır. Müteahhit, taahhüt ettiği süre içerisinde evi teslim etmeyince, kişi kredi kullandığı bankadan, kredi taksit ödemelerinin durdurulmasını talep etmiş ve davayı kazanmıştır.
Fakat doğal olarak konu içerisinde bazı dikkat edilmesi noktalar bulunmakta ve bu sebeple her başvuranın talebi olumlu olarak sonuçlanmamaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, satın alınan evin müteahhit firmanın anlaşmalı olduğu bankadan kullanılan konut kredisi ile satın alınmış olmasıdır.
Bu tür sözleşmelerin ve davaların daha çok fazla örneğine rastlanmadığı için her davanın dikkatle incelenmesi gerektiğine değinen hukukçular, istinafın verdiği bu kararın, emsal olabilecek bir karar olduğu görüşündeler.