Konut Kredisi Başvurusu Yaparken Dikkat

Konut Kredisi Başvurusu Yaparken Dikkat Edilecek Konular

Tüm medya kaynaklarında “konut kredisi faiz oranları düştü” haberleri artmaya başladı. İnşaat sektöründeki durgunluğun önlenmesi yolunda gerek devlet, gerekse özel sektör tarafından atılan adımlar henüz pek büyük bir etki yaratmamış durumda. Buna karşılık artan inşaat maliyetleri nedeniyle, konut fiyatlarında da daha fazla ne kadar gevşeme olacağı merak konusu. Ev almak için bekleyenlerin harekete geçmeye karar vermesiyle birlikte ortaya çıkabilecek kafa karışıklığını bir nebze olsun dağıtabilmek için, konut kredisi başvurusu yaparken dikkat edilmesi gereken konuları sizler için özetlemeye çalıştık.

Geçtiğimiz yazılarımızdan da hatırlayabileceğiniz gibi başta devlet bankaları olmak üzere, hemen hemen tüm bankaların taşıt, konut ve bireysel ihtiyaç kredisi faiz oranları indirimi yaptıklarına şahit olmuştuk.

120 Ay vade ile talep edilecek konut kredisi aylık faiz oranlarının üç devlet bankası için şöyle olduğunu tespit ettik;

  • Vakıfbank konut kredisi %1,28
  • Ziraat Bankası konut kredisi % 1,28
  • Halkbank konut kredisi %1,49

Görüldüğü gibi hepsi kamu bankası olmasına rağmen doğal olarak farklı fiyatlama yapabiliyorlar. Bu nedenle devlet bankası olsa dahi uygulanacak faiz oranlarına dikkat edilmesi gerekiyor. Tabii ki kıyaslama yaparken vade ve taksit sayısının her banka için eşit olarak değerlendirilmesi gerekli.

120 ay vade ve TL. 100.000.- için üç bankadan talep edilecek konut kredisi aylık taksit tutarlarının şöyle olduğunu gördük;

  • Vakıfbank TL. 1.635,47
  • Ziraat Bankası TL. 1.635,47
  • Halkbank TL. 1.794,13

Konut kredilerine uygulanacak faiz oranı ile bankalar arasında kıyaslama yapmak işin kolay tarafı olarak değerlendirilebilir. Ancak konut kredisi kullandırımı aşamasında dikkat etmeniz gereken diğer maliyetleri unutmamak gereklidir.

Bazı bankalar konut kredisinin yıllık maliyetini hesaplarken sadece faiz oranını bildirebilirler. Ancak yapmanız gereken bazı başka masraflar bu maliyeti etkileyecektir.

Kredi tahsis ücreti, kredinin teminatını teşkil edecek olan taşınmaz ipoteği için yapılacak ekspertiz ücreti ve ipotek tesis ücreti bunların başında gelir. Konut Sigortası ve Zorunlu Deprem Sigortası prim tutarları unutulmaması gereken bir konudur. Yine kredi teminatı olarak sayılabilecek, yaptırılması öngörülebilecek hayat sigortası primleri de hesaplamada göz ardı edilmemelidir.

Maliyet olarak değerlendirilmese de, konut kredisi kullandırımı esnasında banka tarafından Açık Hesap açtırmanız, kredi kartı başvurusu yapmanız, belli sayıda otomatik ödeme talimatı vermeniz talep edilebilir. Çapraz pazarlama unsurları olarak sayabileceğimiz bu enstrümanlar bile sizin konut kredisi faiz oranınızı etkileyebilecektir.

Gördüğünüz gibi sadece faiz oranı her şey demek değildir. Konut kredisi talebinde bulunurken bankalardan edinmeniz gereken ana bilgiler bunlardır.

Diğer taraftan ev almayı düşünenler için devlet tarafından uygulanan bazı indirimler bulunmaktadır. Bu indirimler ev alma kararınızı destekleyecek türdedir.

Örneğin KDV ve tapu harcı indirimleri de geçerliliğini devam ettirecek. KDV, yüzde 18 yerine 8, tapu harcı da yüzde 4 yerine 3 olarak ödenecek. tapu harcı indiriminde son gün 31 Mart 2019 olarak belirlendi. Tapu harcı indiriminde son gün 31 Aralık 2019 olarak belirlendi. Kaynak : Vatan Gazetesi

İlginizi Çekebilir

En Uygun Ev Kredisi Nasıl Alınır?

En Uygun Ev Kredisi Nasıl Alınır?

Konutlar için geçerli olan kredilerden birinden yararlanmak istiyor fakat hangisinin en iyisi olduğunu tespit edemiyor …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir