Bireysel kredi borcu ödenmezse ne olur?

Şu an milyonlarca kişinin aynı sorunu yaşadığı ekonomik kıskaçta, maalesef bireysel kredi borcunu ödeyemeyen kişilerin en çok merak ettiği sorulardan biriyle karşı karşıyayız.

İçindekiler

Bireysel kredi borcu ödenmezse ne olur sorusunun yanıtı, aslında biraz da sizin finansal statünüze bağlıdır.

Yani haczedilebilecek bir mal varlığınız, maaşınız veya finansal geliriniz varsa, borcunuza mahsup edilerek haciz edilebilir. Ama eğer bunların hiç birine sahip değilseniz, bankaların yapabileceği pek bir şey yoktur. Sizin için en uygun şartlarda anlaşma yoluna giderek, borcu azar azar bile olsa tahsil etmek isterler. Bankalar, borçluya göre hareket etmektedir. Borcunu alamayacağına inandığı kişiler için çok esnek ödeme şartları sunarak, ödeme kolaylıkları sağlamaktadırlar. Diğer borçlulara ise, biraz daha baskıcı davranabilmektedirler.

Kredi borcundan dolayı icra

Almış olduğunuz bireysel kredinin taksitlerini 2 ay üst üste ödeyemezseniz, 3.ay takibe girersiniz ve bankanın hukuk birimi ile muhatap olmaya başlarsınız. Prosedür gereği bu süreçte size ihtarname çekilir ve borcun tamamını ödemenizi isterler. Belirtilen sürede ödeme gerçekleşmez ise, adınıza kayıtlı tüm gayrimenkul, taşıt ve değeri olan her şeyi kapsayan icra süreci başlatılır. Borç, bu kaynaklardan faizi ile tahsil edilir. Bireysel kredi borcu nedeni ile icralık olan kişi sayısı, 2019 itibariyle 5 milyon kişiyi aşmış durumdadır. Bu süreci yaşamak istemiyorsanız, icralık olmadan önce borcunuzu yapılandırıp, aylık taksitlerle ödemeniz gerekir. İcra dosyalarına itiraz süresi 7 gündür.

Kredi borcu ödenmezse hapis var mı?

Bu sorunu yaşayanların en çok merak ettiği soruların başında, kredi borcundan dolayı hapis cezası olup olmadığıdır. Net olarak ifade edelim; kredi borcu nedeniyle hapis cezası yoktur İnsan hakları evrensel beyannamesinde yer aldığı üzere, hiç kimsenin borcundan dolayı özgürlüğü kısıtlanamaz. Banka avukatlarının borçluları sürekli arayıp, bu madde ile taciz edip korkutması elbette hoş bir durum değildir ve bu durumda avukatları şikâyet etme hakkınız bulunuyor. Ancak istisna bir durumda geçerli olan bu durum, sadece yazılı ödeme sözü verip ödemenin gerçekleşmemesi durumunda geçerlidir. O yüzden ödeme taahhüdü vermeden önce, mutlaka bütçenize uygun sözler vermenizi tavsiye ediyoruz. Aksi halde 3 ay ile sınırlı olan hapis cezası alabilirsiniz.

Bireysel kredi borcu ödenmezse ne olur?
Bireysel kredi borcu ödenmezse ne olur?

Kredi borcu nedeniyle emekli maaşına haciz gelir mi?

Emeklilerin her ay aldıkları aylıklara hiçbir banka tarafından haciz konulamamaktadır. Bu, kanunlar ile korunmaktadır. Emekli maaşına haciz, sadece imzalı taahhütlerde geçerlidir. Kredi başvurusu yaparken, imza attığınız sözleşmeyi çok iyi okuyup inceleyiniz. Gözden kaçan ve küçük harflerle yazılmış bir maddeye sıkıştırılan böyle bir taahhüt vermişseniz, maalesef buna engel olamazsınız. Bunun haricinde, kesinlikle kredi borcundan dolayı emekli maaşı haczedilemez. Sadece yazılı beyanlarda geçerlidir. Aynı yaptırım, kredi kartı borcu ve diğer borçlar için de geçerlidir.

About admin

İlginizi Çekebilir

En Uygun Ev Kredisi Nasıl Alınır?

En Uygun Ev Kredisi Nasıl Alınır?

Konutlar için geçerli olan kredilerden birinden yararlanmak istiyor fakat hangisinin en iyisi olduğunu tespit edemiyor …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir