Bugünkü yazımızda Yapı Kredi Bankası Esnaf ve KOBİ Kredi Paketleri konusuna devam edeceğiz.
Bunlardan birincisi özellikle turizm sektörüne yönelik olarak hazırlanmış Ödemesi Kolay Turizm Kredisi.
Geliri sezonluk olarak değişen ve turizm sektöründe yer alan KOBİ’lerin yatırım ihtiyaçlarını karşılamak üzere, nakit akışlarına uygun bir şekilde düzenleyebilecekleri ödeme planı dahilinde kullanabilecekleri bir kredi türüdür. Yapı Kredi Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen teminatlar dahilinde aylık, 3 aylık veya 6 aylık ödeme imkanları sunmaktadır. Azami 36 aya varan vadelerle kullandırılabilir ve bu kredi de üst limit bulunmamaktadır.
Yapı Kredi Taşıt Kredisi: Esnaf veya KOBİ niteliğindeki müşterilerin ticari veya binek araç finansman ihtiyaçları için kullanabilecekleri bir kredi türüdür. Azami 48 aya kadar vadeli olarak tahsis edilmekte ve kredi üst limiti olarak araç anahtar teslim bedelinin yüzde sekseni kabul edilmektedir. Araç rehni yapılarak eşit taksitlerle kullandırılmaktadır.
Yapı Kredi Bankası kadın girişimcileri unutmamış. Gerçek kişi kadın tacirleri veya hissesi %51 üzerinde kadın ortaklı firmalara özel olarak hazırlanmış Kadın Girişimci Kredisi ile Yapı Kredi Bankası kadın girişimcileri desteklemekte. Aylık, 3 aylık, 6 aylık veya 3 aya kadar ödemesiz seçenekleri ile Kadın Girişimci Kredisi kullanmak mümkün. Kredi maksimum 36 aya kadar vadelendirilebilmekte ve kredi üst limiti bulunmamaktadır.
Yapı Kredi Bankası girişimciler için Franchising Kredisi hazırlamış. Halen bir franchise sistemi içinde bulunan veya yeni bir franchise sistemi ile ticari faaliyetlerine başlayacak olan girişimcilerin finansal ihtiyaçlarını karşılamak üzere oluşturulmuş bir kredi çeşididir. Bankanın belirlediği geçerli teminatlar kapsamında ayda bir, üç ayda bir, 6 ayda bir veya 6 aya kadar ödemesiz seçenekleriyle bu kredi kullanılabilir. Kredinin vadesi 36 ay, kredinin üst limiti ise isim hakkı bedeli, dekorasyon, demirbaş alımı ve benzeri ihtiyaçların toplam tutarının % 65’i kadardır.
Yapı Kredi Bankası’nın esnaf ve KOBİ’lerin ihtiyaçlarına göre hazırlamış olduğu kredi paketlerinin haricinde diğer konularda kullanılabilecek nakit kredi türleri de şunlardır. Borçlu cari hesap, spot kredi, iskonto iştira kredisi, esnek ticari hesap ve dövize endeksli kredi.
Şimdi kısaca kısaca bu kredileri tanıyalım;
Borçlu Cari Hesap, diğer adı ile rotatif kredi işletmenin kısa vadeli nakit ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik olarak kullandırılır. Üçer aylık dönemlerde kredi hesabının ortalama bakiyesi üzerinden faiz tahakkuk ettirilen bir kredi türüdür. Kredi süresince elinize nakit para geçtiğinde kısmi ödemeler yaparak kredi riskinin azaltılması sağlayıp faiz yükünü azaltabilirsiniz.
Spot Kredi, Piyasada oluşabilecek faiz dalgalanmalarından etkilenmemek için başlangıçta faiz oranı belirlenerek, anapara ve faiz ödemesinin kredi vadesinin sonunda ödenmesidir. Anlaşma gereği erken ödeme opsiyonuyla bu krediyi kullanabilirsiniz
İskonto iştira kredisi, Bu kredi türü özellikle çek ve senet yoğun olarak çalışan işletmeler için işletmenin gerek duyduğu kısa vadeli nakit ihtiyacının vadesi henüz gelmemiş çek ve senetlerin belli bir bedel karşılığında iskonto edilmesi suretiyle kredinin kullandırılmasıdır
Esnek ticari hesap, İşletmeye belirlenmiş limit dahilinde hesap bakiyesi yetersiz olduğu durumlarda acil nakit ihtiyaçlarının (örneğin vergi sigorta fatura ödemeleri) ödenmesinde kullanılan kredi türüdür.
Dövize endeksli kredi: Yabancı bir para cinsine endeksli olarak, karşılığının TL olarak ödenmesi suretiyle kullandırılan bir kredi türüdür. Döviz bazında faiz oranından kullandırılır ve ihracat taahhüdü gerektirmez.
Yukarıda saydığımız nakit kredi türlerinin haricinde, çeşitli konular ve amaçlara sari olarak tahsis edilebilecek gayrinakdi kredi türleri vardır. Bunlar, Geçici Teminat Mektubu, Avans Teminat Mektubu ve Kesin Teminat Mektubu olarak sıralanabilir.
Daha fazla bilgi bankanın kurumsal web sitesinden alabilirsiniz ; https://www.yapikredikobi.com.tr/kobi-kredileri/