İçindekiler
Kredi faizleri düşüyor…
Geçtiğimiz yazılarımızda konut ve ihtiyaç kredilerinde “kredi faizleri düşüyor” diye sizleri uyarmıştık. Ajanslara düşen haberleri incelerken Ziraat Bankası’nın konut ve ihtiyaç kredilerinde faiz indirimine gittiğini öğrendik.
Ziraat bankası, pazartesi gününden yani 4 Mart 2019 tarihinden itibaren konut kredilerinde 120 aya kadar tüm vadelerde faizleri aylık yüzde 1,28’e indirdi. Banka ihtiyaç kredilerinde de düzenleme yaparak 60 aya kadar vadelerde faiz oranı aylık yüzde 1,53’e indirdi.
Konut kredisi faiz oranı düşüren bankalar arasına (Türk Ekonomi Bankası) TEB’de katılmıştı.
Bankadan dün yapılan açıklamayla 120 aya kadar olan tüm konut kredisi kampanyası vadelerinde uygulanacak faiz oranı yüzde 1,61 olarak açıklanmıştı.
Vakıfbank’ta da konut kredi faizleri düşüyor.
Vakıfbank’tan öğrendiğimize göre 1,5 milyon TL’ye kadar olan konut kredilerinde aylık faiz oranı yüzde 1,63’ten yüzde 1,49’a indirildi. İkinci el ve sıfır araçlarda, taşıt kredilerinde de yüzde 1,72 olan aylık faiz oranını yüzde 1,55’e çekti.
Vakıfbank İzmir’deki iş dünyası örgütleriyle bir protokol imzalayarak,imalatçı ve ihracatçı firmalara aylık yüzde 1,45 faiz oranıyla kredi imkanı sunulacağını bildirdi.
VakıfBank ile İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ticaret Borsası (İTB) ve Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) arasında kentteki imalatçı ve ihracatçı firmalara yönelik kredi protokolü imzalandı.
Bankacılık sektörü ile ilgili olarak bir haberimiz de Bank Pozitif’ten.
Habere göre bankanın çoğunluk hissesine sahip olan Bank Hapoalim, hisselerinin tamamını satma olanaklarını araştırmakta. Dört yıl önce de böyle bir girişimde bulunduğu bilinen Bank Hapoalim, İsrail’in en büyük bankalarından biri.
Tüm sektörlerde yaşanan durgunluğu önlemek için global olarak çalışılmasına rağmen, aynı anda bir çok tali sektörün canlanmasına ön ayak olabilecek bir sektör olarak konut sektörü daha fazla mercek altında.
Özellikle kentsel dönüşüm sebebiyle bir anda büyük bir arz fazlasıyla karşı karşıya kalan sektörün rahatlaması için önlemler arka arkaya alınmakta. Bunun yanı sıra beklenen İstanbul depremi sebebiyle başta İstanbul olmak üzere hemen tüm kentlerimizde sıkıntılı konutların bir an önce yenilenmesi gündemde.
Hafta başında Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamayla, ülkemizde şu anda 6,7 milyon yenilenmesi gereken konut bulunduğunu belirterek, 2023 yılına kadar bunun 1,5 milyonluk kısmının dönüştürüleceğine yönelik çalışmalarının olduğunu bildirmişti.
Yine bu hafta başında TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yukarıda belirttiğimiz konulara değinerek, ülkemizde konut edindirme seferberliğinin başlatılması gerektiğini belirtmiştir. İnşaat sektörünün canlanmasının tüm sektörleri olumlu yönde etkileyeceğini belirtmiştir.
KOSGEB’ten KOBİ’lere 5 Milyon TL: ye kadar destek.
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) “KOBİ TEKNOYATIRIM- KOBİ
Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı” yenilenerek destek başvurularına açıldı. Programa en az 1 yıldır faaliyette olan, en çok 5 yıl önce alınmış Ar-Ge projesinin tamamlandığını gösterir belgelerden birine sahip olan, prototip çalışmasını tamamlamış ürün sahibi işletmeler veya kullanım hakkını sözleşme ile hak sahibinden devralmış KOBİ’ler başvurabilecek.
Program kapsamında sağlanan destek kalemleri ve destek oranları şöyle:
- Makine-teçhizat desteği: (Yerli malı belgesi kapsamında alınması durumunda geri ödemesiz destek oranına %15 ilave edilir ve %100 olması için kalan destek oranı kadar geri ödemeli destek verilir.)Destek oranı %100 (%60 Geri ödemesiz + %40 Geri Ödemeli)
- Üretim hattı tasarım giderleri desteği: %60 Geri ödemesiz
- Yazılım giderleri desteği: %60 Geri ödemesiz
- Personel gideri desteği: %60 Geri ödemesiz
- Eğitim ve danışmanlık desteği: %60 Geri ödemesiz
- Tanıtım ve pazarlama giderleri desteği: %60 Geri ödemesiz