Kredi Faiz Oranları 2019 Güncel

Sıcak yaz ayları bitmek üzere ancak ekonominin sıcaklığı gittikçe artıyor. Kredi faiz oranları başta konut kredileri olmak üzere düşme eğiliminde. Enflasyondaki düşüşe paralel olarak mevduat faiz oranlarında da aşağı doğru bir hareketlenme mevcut. Döviz kurları uzun zamandır düşük seyrini korumakta.

Kısaca özetlediğimiz başlıklar ekonominin düzelmeye başladığını göstermekte.  Peki ama gerçekten durum böyle mi?

İçindekiler

Konut kredi faiz oranları 2019 ağustos ayında aylık olarak %0,99 olarak belirlendi.

Böyle okunduğunda harika bir haber. Ancak detaya inildiğinde bazı sorular kafa karışıklığı yaratmakta.

Örneğin, bu faiz oranını deklare eden sadece dört banka bulunmakta. Bunlar Ziraat Katılım, Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat bankası. Dikkat edilirse bu bankaların ortak özelliği devlet bankası olmaları. Özel bankalara bakarsak bu deklare edilen faiz oranına yaklaşan bir tane banka dahi yok. Yani devlet bankaları bu işten gerçekten para kazanıyorlar mı? Kazanamıyorlar ise bu zararı nasıl karşılayacaklar?  TL. 200,000.- kredi kullanmak isteyen bir kişi, bu faiz oranıyla diğer işlem masrafları hariç tutulmak kaydıyla, 180 ay vadede aylık TL. 2,384,92 taksit ödemesi yapmak durumundadır. Asgari ücretin net olarak TL. 2,020.- olduğu bir ortamda düşük gelire sahip olan bireyler bu taksitleri nasıl ödeyeceklerdir? (Vakıfbank web sitesi üzerinden hesaplama yapılmıştır.)

Kısaca, bu Konut Kredi Faiz Oranları 2019 Ağustos ayı faiz oranları için ancak bu dört bankaya başvuruda bulunabilirsiniz ve kredi başvurunuzun onaylanma olasılığı da oldukça düşüktür. Genele yayılmamış, özel bankalar tarafından uygulanmayan bu faiz oranı ekonomik gerçeklikten uzaktır.

İhtiyaç kredileri faiz oranlarında durum ne?

Konut kredisinde başı çeken dört kamu bankasından sadece Ziraat Bankası ve Halkbank’ın bireysel ihtiyaç kredilerinde düşük faiz uyguladıklarını görmekteyiz. %1,49. Bunları Albaraka %1,55 ve Ziraat Katılım %1,59 faiz oranı ile takip etmekteler.  ICBC Bank %1,64 ile bu sıralamada yer alırken, son dönemde bireysel ihtiyaç kredilerinde indirime gitmiş olmalarına rağmen YapıKredi %1,90, Garanti Bankası BBVA %1,95 faiz oranı uygulamaktalar.

Sonuç olarak görüyoruz ki gerek konut kredileri gerekse bireysel ihtiyaç kredileri olsun özel bankalar kredi faiz oranlarını devlet bankaları seviyesine getirmemişler. Üstelik aldığımız duyumlara göre bu konut kredi faiz oranları 2019 ağustos ayına rağmen yapılan kredi başvurularına da kolaylıkla onay vermemekteler.

Taşıt kredilerini incelediğimizde devlet bankalarının yine ön saflarda yer aldığını (Ziraat Bankası %1,43, Ziraat Katılım %1,45, Halkbank %1,48 ve Vakıfbank %1,49) buna karşılık bazı özel bankanın da sıralamada yer aldığını (TEB %1,45, ICBC %1,56, ING Bank %1,59 gibi) görmekteyiz.

Bireysel ihtiyaç kredisi kullanmayı planlıyorsanız, baş vuracağınız bankayı seçerken sadece en uygun kredi faiz oranlarına değil ama aynı zamanda bankanın kredi talebinin değerlendirilmesi esnasında talep edebileceği kredi teminatı, kredi kullandırım şartları, kredi kullandırım masraflarını göz önünde bulundurmanız gereklidir.

Sizin kredi değerlendirme notunuzun da kredi talebinizin değerlendirilmesi esnasında önemli bir kriter olduğunu aklınızdan çıkarmamanız gerekli.

Buraya kadar bireysel kredi faiz oranlarını güncel olarak incelemeye çalıştık.

Peki ya güncel mevduat faiz oranı olarak gelişmeler nedir?

TL. 100.000.- için 3 ay vadeli olarak mevduat faiz oranlarına baktığımızda %19,25 ile Alternatif Bank’ın başı çektiğini gözlemliyoruz. Bunu %18,50 ile ING Bank, %18,25 ile Fibabanka izlemekteler.

Bilindiği gibi İnternet’in ve akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla Dijital Bankacılık kavramı önem kazandı. Bankalar bu yolla maliyetlerini önemli ölçüde düşürmeye başladılar. Doğal olarak hemen hemen tüm bankalar Dijital Bankacılık kanalını öne çıkartarak, tanıtımlarını yapmaya başladılar.

Dijital Bankacılık kullanın avantaj kazanın!

Dijital bankacılık alanında önemli bir hamle yapan Burgan Bank İnternet üzerinden yapılacak mevduat başvurularına azami 3 ay vade ve kişi başı üst limit TL. 250,000.- olmak şartıyla %20,10 faiz oranı uygulamakta. (geçen haftaya kadar bu oran %20,50 idi)

Parasını Türk Lirası mevduat seçeneğinde değerlendirmek isteyenlerin bu konuyu gözden kaçırmamaları gerekmektedir. Önemle uyarırız. Bazı bankaların yaptıkları bu tür istisnai uygulamalarını her daim takip etmelisiniz.

Kredi Faiz Oranları 2019 Güncel
Kredi Faiz Oranları 2019 Güncel

Gelelim işin yabancı para değeri, yani döviz kurları tarafına.

Son dönemde, cari açık fazlası verdiğimiz, ekonomide istikrara kavuştuğumuz yolunda açıklamaları yetkililer tarafından sıklıkla duymaktayız. Döviz (referansımız tabii ülkemizde en çok kabul gören yabancı para birimi Amerikan Doları) uzun zamandır oldukça düşük seviyelerde. Yapılan açıklamalardan anladığımız kadarıyla bankalardaki mevduatın önemli bir bölümü maalesef (Türkiye’de) USD mevduatlardan oluşmakta. Yani ülkemiz halkı resmi olarak kendi parasından daha fazla başka bir ülkenin parasına güven duymakta.

Ancak buna karşılık diğer taraftan düşünülmesi gereken bir konu cari açığın neden fazla verdiğidir. Fazla, ihracat kalemlerindeki artıştan kaynaklandıysa gerçekten güzel bir gelişme. Ancak eğer ithalatın kesilmesi sebebiyle cari fazla veriyorsak burada bir kere daha düşünmek gerekir. Örneğin iç talebin çok yavaşladığı, konkordatoların arttığı, özellikle otomotiv-inşaat-mobilya-beyaz eşya sektörlerindeki durgunluğun tavan yaptığı dönemde yatırımlar mı durmuştur? Üretim mi yavaşlamıştır?

Enflasyon düştü mü?

TCMB (Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası) tarafından açıklanan yıllık enflasyon oranı Temmuz 2019 ayı için yıllık bazda %16,65’tir.

Merkez Bankası’nın aldığı munzam ayarlamaları kararıyla bankaların kredi vermeleri teşvik edilmektedir. Pekala ama zaten tahsili zorlaşmış kredi alacakları yüksek olan bankaların ilave kredi vermekte ne kadar iştahlı olacakları düşünülmektedir?

Dövizden TL.’ye Dönüşüm Hesabı

Bu hafta (tabii devlet bankası olan) Halkbank’tan yapılan bir açıklama ile duyurulan yeni ürün Dövizden TL.’ye Dönüşüm Hesabı açıkçası soruları biraz daha arttırdı.

Banka, bu yeni ürünü ile döviz mevduatı sahiplerinin TL. mevduata geçmeleri sağlanmaya çalışılıyor. En az TL. 500.- limitli olarak açılabilecek bu hesaptan, bankadaki döviz hesabını bozarak TL.’ye geçenlere belirlenen vade aralıklarına göre %0,95 ile %1,10 arasında ek marj uygulanmakta. Açıkçası oldukça iddialı olan bu kampanyanın başarısız olması halkın ekonomiye olan güvenini sarsabilir.

Ekonomi yönetimi tarafından yapılan tüm bu uygulamalara rağmen USD değerinin ani yükselmesi, döviz mevduat hesaplarının çözülmemesi, ekonomik durgunluğun sonlandırılamaması, işsizliğin azaltılamaması yakın zamanda ekonomideki hararetin daha fazla artmasına sebebiyet verebilir.

Önemli not: Yazımızda belirtilen Kredi Faiz Oranları 2019 için 24 Ağustos 2019 tarihi itibariyle ilgili bankaların web sitelerinden alınmıştır.

About admin

İlginizi Çekebilir

En Uygun Ev Kredisi Nasıl Alınır?

En Uygun Ev Kredisi Nasıl Alınır?

Konutlar için geçerli olan kredilerden birinden yararlanmak istiyor fakat hangisinin en iyisi olduğunu tespit edemiyor …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir