İçindekiler
Katılım Bankacılığı Nedir?
Katılım bankaları ülkemizde de yaygın şekilde işlem yapan bankaların başında yer alırlar. Özellikle dini inançları gereği faiz kullanmak ve ödemek istemeyen müşterilerinde yoğun işlem yaptığı bu bankalarda faiz işlemleri uygulanmaz ve verilmez.
Farklı bir işleyişi olan katılım bankacılığı genel şekilde bir havuz sistemi işleyişine sahiptir. Bu işleyişte finansal kiralama gelirleri, borç verilen para ve diğer masraflardan elde edilen gelirler toplanarak, yatırım yapanlara katılıma yaptıkları katkıdan dolayı bir pay ödenme sistemi olarak işlemektedir.
Bu bankacılık sisteminde kar ve zarar ortak olarak paylaştırılmaktadır. Bu neden ile herhangi bir faiz söz konusu değildir. Faizsiz finansman sağlayan bu bankalar, paraları sanayi ve diğer ekonomik gelir getiren alanlarda değerlendirirler. Bu neden ile katılım bankacılığı birçok kişi tarafından tercih edilir ve faizsiz kazancın ortak olarak paylaşıldığı kuruluşlardır.
Normal sistem içinde çalışan bankalar faizi belirli hesap dönemleri olarak belirler. Vade sonunda alınacak ya da ödenecek tutar bellidir. Ancak katılım bankalarında vade sonunda alınacak karın belirsiz olmasının yanı sıra, anaparanın da zarar görmesi söz konusu olabilir. Bu neden ile oldukça farklı ve klasik bankacılık işlemlerinden ayrı bir yapıda işlemektedir.
Katılım bankalarına ihtiyaç duyulmasının en büyük nedeni ise dünya genelinde ki nüfusun %23 gibi ciddi bir oranın İslamiyet’i tercih etmesi ve bu insanların bankalardan faiz nedeni ile ekonomi de zorluklar yaşaması göz önüne alınmıştır.
Faizsiz kazancın esas alındığı katılım bankacılığı uzun yıllardan bu yana Müslüman katılımcıların paralarını değerlendirmek ve yine ihtiyacı olan kişilere finansman sağlamak amacı ile kuruldular. Bu şekilde dünya genelinde de iş yapan çok sayıda katılım bankası olmuş durumdadır. Net bir oranın da belirlenmediği bu tip işlemlerde işlem sonucunda elde edilen kar mudilere dağıtılırken, zarar olması durumdan yine mudilerin ana paralarından kesinti olacaktır.